Sedan HBO-serien Tjernobyl sändes så har intresset ökat markant för att besöka området. I det här inlägget listar vi 5 obehagliga fakta om Tjernobyl-katastrofen.

5 obehagliga fakta om Tjernobyl

Lika stark eller starkare än Hiroshima

Explosionen var nästan lika starkt som atombomben som släpptes över Hiroshima. Av de cirka 30 000 personerna som var närmast tragedin som utspelade sig i kärnkraftverket så mottogs en strålning på cirka 45 rem.

Liknande nivåer mättes upp ibland överlevarna i Hiroshima. 45 rem räcker inte för att man skall bli akut sjuk men det ökar absolut risken för cancer och andra sjukdomar.

Det råder dock blandade åsikter om detta eftersom att Atomic Energy Agency (AIEA) gick igenom fakta och kom fram till att doserna som befolkningen i närheten utsattes för måste ha varit betydligt högre.

Det värsta var över inom ett par veckor

Kraften i explosionen var väldigt kraftig och ledde till stor ödeläggelse. Men desto farligare var givetvis strålningen som de första veckorna nästan fick flöda fritt.

Mycket av strålningen blåste iväg med röken ifrån branden vilket kan ha på sätt och vis skonat marken i närheten en aning.

Trots det så är det fortfarande farligt att vistas inom vissa områden där på grund av just den starka strålningen.

Många brandmän dog

Det är en väldigt stor tragedi i sammanhanget. De modiga och ärofyllda brandmän som skickades dit för att släcka branden blev aldrig ordentligt informerade om riskerna.

Nivåerna på strålningen som de fick utstå är gigantiska. Det är svårt att ens sätta nivåerna av strålning som de utsattes för i siffror som är begripliga.

Desto enklare är det att säga att nivåerna var absurt höga och att brandmännen som arbetade där, utan skydd mot strålning, var dödsdömda redan ifrån första början. En sann tragedi.

Säkerhetstänk saknades

Det faktum att man inte hade några ordentliga planer redo för vad som skulle göras utifall att något gick fel är oroväckande i sig.

Att man sedan inte ens hade byggt ordentliga hus för att kunna skydda sig vid en olycka, ja det är bara tragiskt och korkat av de som var ansvariga.

Hade man haft ett skyddande skal runt reaktorerna så hade i princip all skada kunnat undvikas. Hade man haft ordentliga skydd på platsen för arbetarna så hade fler sluppit dö så pass smärtsamma dödar. Tragiskt.

Vildlivet är redan tillbaka

Trots den enorma skadan och påverkan på natur och samhälle så har djur redan återvänt till platsen.

Framförallt vargar trivs i området eftersom att det finns få som kan utmana vargen om att vara på toppen i näringskedjan nu när människorna knappt är där längre.

Strålning är fortfarande aktiv i området och lär vara det för en väldigt lång tid framöver. Vem vet vad det kan betyda för området i det långa loppet?

Vad vi vet med säkerhet är att olyckan hade kunnat undviks och hanterats betydligt bättre.


Läs fler inlägg! Tack för att du läste!