Det skadar aldrig att ha en ordentlig checklista inför semestern så att man vet att man har koll på allting. På så sätt slipper man missa något viktigt och kan njuta av semestern istället.

Först och främst så bör du se till att du har koll på biljetterna. Skriv upp bokningsnummer eller biljettnummer så att du har det utifall att biljetterna kommer bort.

Det är också en bra idé att då och då kolla så att avgångstiderna inte har ändrats, det är framförallt viktigt om du har bokat långt i förväg.

Se till så att boendet är ordnat innan du åker, även om du hellre bokar på plats så kan det vara en bra idé att boka en eller två nätter så man vet var man ska när man ankommer.

Ska du köra bil utomlands? Se till att ha med dig ett internationellt körkort och att uppdatera dig kring landets trafikregler.

Är passet giltigt eller räcker det med ID-kort? Se till så att du har rätt legitimation och visum inför semestern.

Försäkringen är också bra att ha koll på! Räcker det med din hemförsäkring eller behöver den förlängas? Skriv också ned ditt försäkringsnummer och telefonnumret till ditt försäkringsbolag.

Om vaccin behövs för destination du skall besöka så kan du kika in på 1177.se för mer information kring det. Ska du resa inom EU så bör du beställa ett EU-kort från Försäkringskassan. Då får du tillgång till sjukvård på samma villkor som invånarna i landet.

Mediciner, glasögon och liknande saker är enkla att tänka på men ännu enklare att glömma bort i all hast.

Se också till att ha tillräckligt med pengar och att ditt kort är upplåst för uttag i utlandet. Skriv även ned telefonnumret dit du kan spärra korten och ha alltid ett kort extra som reserv med dig.

Är det dyrt för dig att ringa, smsa och surfa i landet du ska till? Kolla upp avgifterna innan så att du slipper otrevliga överraskningar.

Packa rätt och packa ned allt det viktiga! Se över packningen flera gånger för att inte missa något viktigt.

Betala räkningarna hemma så att allt sådant är gjort innan du åker och be en bekant vattna dina blommor.

Checklista inför semestern

För att ha en så trevlig resa som möjligt så bör du alltså:

 1. Ha koll på biljetterna
 2. Skriva ned biljett/boknings-nummer
 3. Kolla upp avgångstiderna så att de inte ändrats
 4. Ordna boende, åtminstone första nätterna
 5. Ta med internationellt körkort om du skall köra bil
 6. Se till så att passet/ID-kortet är giltigt
 7. Räcker försäkringen eller behöver den utökas?
 8. Behövs det vaccinationer?
 9. Beställ EU-kort från Försäkringskassan
 10. Packa viktiga saker som mediciner och glasögon
 11. Ha kontanter med dig för enkelhetens skull
 12. Se över kostnaderna för att använda mobilen dit du ska resa
 13. Packa lätt och packa det viktiga
 14. Betala räkningar hemma och ordna någon som sköter om blommorna

Har du gjort allt detta så bör du vara good to go! Ett tips är att bokmärka den här sidan så att du kan kika igenom listan innan din nästa semester. Man kan ofta bokmärka en sida genom att trycka CTRL+B.

Du kommer väl ihåg att boka semestern med cashback så att du får återbäring? Läs mer om det Här på Bloggen eller på Ihållande Investeringar.

Sist men inte minst, ha en underbar semester!