Tidigare så skrev Avresa.se om att flygtrafiken minskat under juli månad. Något som däremot inte minskade var färjeturismen som såg en ökning i antal passagerare. Orsaken till det tros bland annat vara den svaga kronan.

Det är färjeturismen från våra grannländer i Norden och Nordeuropa som har ökat nu i sommar. Det framkom efter en rapport som gjordes av TT där man hade talat med stora färjeoperatörer som är aktiva inom Östersjön sjöfartsområde.

Kombinationen av att kronan är svag, att vi flyger mindre och ett utbrett klimattänk verkar leda till ändrade resvanor. Bolaget AS Tallink Group hade till exempel i juli en rekordmånad med över en miljon passagerare på deras färjor på bara en månad.

Det motsvarar en ökning med 1.2 procent jämfört med samma period förra året. Ett annat stort färjebolag, Viking Line, har inte släppt sina siffror över antalet passagerare i juli ännu men har däremot uppgett att bolaget sett en ökning i antal passagerare under sommaren.

Färjeturismen ökade i juli

Vissa av bolagets rutter har sett en ökning med så mycket som 5% till 15%. Det är ingen liten ökning men frågan är om det kommer att hålla i sig? Ökningen kan vara temporär men det kan också handla om att vi mer och mer ändrar våra resvanor.

Det är ingen som kan svara på exakt varför just färjeturismen ökat så pass mycket men många tror att det har att göra med svag krona och en varm sommar. När det är varmt hemma i Sverige så behöver man inte flyga över halva jordklotet för att få en solbränna och härligt häng på stranden.

Det är heller inte omöjligt att utvecklingen fortsätter åt det här hållet i ett par år om kronan kommer att vara svag i fortsättningen. Vad som händer med det, ja det återstår att se.

Brukar du åka färja? Vilken rutt föredrar du och varför? Kommentera gärna och berätta!