Det är fullt klart att många är oroliga över Coronaviruset och resor. Har man en resa inbokad så vill man ju gärna inte fastna i ett land för att gränserna stängs och inte heller vill man ju missa sin härliga resa som man väntat på. Så hur vet man vad som gäller för landet man vill resa till? Jo det är lätt att kolla upp.

Det finns gott om olika hemsidor som sprider information om vad som gäller och inte gäller. Personligen så vänder jag mig nästan endast till hemsidan för svenska ambassader och konsulat när jag vill veta vad som gäller.

Du når hemsidan på Swedenabroad och den uppdateras väldigt frekvent med den senaste informationen om vad som gäller i olika länder. Så om du vill veta om Coronaviruset och resor så är det där du borde kika in till att börja med enligt mig.

Där kan man just nu bland annat läsa följande text om resor utomlands:

”Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras. UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: +46 8-405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer hänvisas som vanligt till UD:s konsulära nödjour: +46 8-405 50 05.”

Men man kan även surfa in på sidor för olika länder där för att hitta mer specifik information om vad som gäller, var ska man ska vända sig och vad man bör tänka på. Jag hoppas att inlägget kommer väl till hands när du letar information om Coronaviruset och resor.

Är du utomlands och vill komma i kontakt med svensk sjukvård så läs följande inlägg: Svensk sjukvård i mobilen.

Tack för att du läste inlägget!