Världen över så börjar land efter land att agera mot spridningen av Coronaviruset. Vissa länder eller städer har stängt flygtrafiken till och från utsatta platser medan andra infört generella kontroller för att upptäcka personer smittade med Coronaviruset. 

Men inte i Sverige inte. På Arlanda så landade det i lördags till exempel 11 stycken plan från norra Italien samt ett ifrån Teheran i Iran. Bägge är länder där Coronaviruset har spridits fort.

Ännu så finns inga beslut om generella hälsokontroller enligt Mittitidningarna och man kan ju undra varför det dröjer. Vore det inte bra att ha ett screening-system för att upptäcka smittade personer som man därmed kan både behandla och sätta i karantän?

Gör man inte det så riskerar man att låta fler och fler smittas allteftersom. Robert Pletzin är platschef på Swedavia och han har sagt följande om de uteblivna kontrollerna:

”Vi följer de rekommendationer som vi får från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare, säger Robert Pletzin,”

Flygplatsen har inte mandat att själva besluta om flygstopp men att inför generella kontroller borde man väl ändå kunna göra? Som det ser ut just nu så fortsätter flygplan att landa, flygplan som kommer från till exempel Kina, Iran och Italien.

spacer avresa.se resor resa tips tricks flygbiljetter flyga

Om det här är svenska myndigheters sätt att agera för att förhindra en epidemi, ja då verkar man inte vara särskilt oroade överhuvudtaget.

Det är svårt att veta exakt hur situationen ser ut då man får ta del utav många olika perspektiv, åsikter och tankegångar.

Visst, att agera i panik hjälper ofta föga men samtidigt så kanske det vore bra att åtminstone göra någonting istället för ingenting?

Vare sig man vill tro på de utbildade experter som talar om viruset eller på de självutnämnda Facebook-experter som helt plötsligt blivit så oerhört kunniga om sjukdomar så är det onekligen så att världen reagerat på spridningen av Coronaviruset.

Tack för att du läste inlägget!

spacer avresa.se resor resa tips tricks flygbiljetter flyga

Läs mer på Avresa: