Förra året så såg vi en minskning i hur många resenärer som flög ut från Swedavias tio flygplatser. Det blev samma resultat i år då flygningarna minskade med 4% jämfört med samma månad förra året. Varmare somrar och mer tänk på klimatet gör att vi ändrar våra resvanor.

Totalt så var det 3 773 000 resenärer som använde någon av Swedavias tio flygplatser i juli. Utvecklingen för flygtrafiken ligger i stort sett i linje med siffror från tidigare månader år 2019.

Av dessa 3 7773 000 passagerare så var det 2 937 000 stycken som flög utomlands under juli månad. Det var 2% färre passagerare för utrikesflyg än samma månad förra året.

Inrikes så var det ett ännu större tapp där 11% färre valde att ta flyget. Totalt så var det 836 000 resenärer som flög inrikes under juli månad.

Totalt sett för regionala flygplatser så minskade utrikestrafiken med 12% medan inrikestrafiken minskade med 10% under juli.

Varför vi ändrar våra resvanor är inte så svårt att svara på, vi har haft varma somrar och klimattänk har fått stor uppmärksamhet i media. Just varmare somrar är något som får oss att resa mer inrikes eftersom att man då inte behöver spendera tusentals kronor för att få solbränna och kunna njuta på sandstranden.

Då är det väldigt lättförståeligt att man hellre sparar slantarna till en längre resa i vinter eller till upplevelser under semestern här hemma.

Juli usel månad för flyg i Sverige

Det återstår att se om den här utvecklingen för flygtrafiken kommer att hålla i sig även när vi har svalare somrar igen eller om det mest beror på att vi stannar hemma i värmen.

Tyvärr så är det fortfarande dyrt och krångligt att åka tåg igenom Sverige vilket annars hade varit ett bra alternativ till att ta flyget. När det har åtgärdats så kanske vi ser ännu färre flygningar, i alla fall inrikes, frågan är vad det skulle betyda för svensk flygtrafik i längden.