För dig som söker en lite särskild vandringsresa kan sikta in dig på Liechtenstein. Det lilla, lilla landet har nyligen fyllt 300 år och firade det bland annat genom att anlägga en vandringsrunda. Rundan tar dig igenom hela landet på endast 21 timmar.

Det har existerat i över 300 år och har just nu cirka 37 000 invånare och det är samtidigt Europas fjärde minsta land. Firandet består förutom vandringsleden även av fester, utställningar, föreställningar och andra roliga evenemang.

Rutten är redan öppen och den går igenom landets alla 11 kommuner, den öppnades 26:e maj. Ett av syftena med leden är att besökarna och vandrarna ska kunna se landets historiska höjdpunkter, gående till fots.

Alla klarar nog inte av att gå hela vägen på 21 timmar men det spelar ingen roll, man får ändå njuta av härliga miljöer och intressant historia. Sträckan är på 75 kilometer men man kan börja var längs leden som man själv vill.

Det finns skyltar utsatta i varje kommun men modern nog så kan man även följa leden med hjälp av en app till mobilen.

Kom ihåg att ha ordentliga skor och att alltid ta med rikligt med vatten.

Schloss Vaduz

Liechtenstein

Liechtenstein delas in i två topografiskt olika områden: Rhensänkan beläget 450 meter över havet med en topps om når 2 599 meter över havet. Stora delar av områden i bergen är täckta av så kallat ”flysch”, det är alltså nedbrytningsprodukter från den alpina veckningen.

Utöver det så varierar klimatet efter höjden över havet. Varma sommardagar är det inte ovanligt med cirka tjugofem grader.

Liechtenstein är militärt avrustat sedan 1868. 1876-1918 bildade Liechtenstein ett gemensamt tull- och beskattningsområde med det österrikiska kronlandet Vorarlberg. År 1862 så fick landet sin allra första folkvalda församling.

Annons Agoda


Har du besökt Liechtenstein någon gång? Hur var det? Kommentera gärna och berätta! Det är ju en plats som inte så många passar på att besöka under sina resor.