När sommaren blir riktigt fin så stannar många hemma i Sverige istället för att resa runt och jaga solen. Det är förståeligt att många då väljer att resa i vinter istället, men var kan man åka i Sverige? För den som inte har något emot att leva lite rustikt så kan man kika in fenomenet Öppna Stugor.

Öppna Stugor är ett koncept som går ut på att det finns stugor tillgängliga för allmänheten nästan överallt i landet där man kan övernatta, utan att betala ett enda korvöre.

Man åker helt enkelt till stugan och ser om den är ledig, oftast så ligger dessa stugor längs vandringsleder och det finns gott om öppna stugor i Sverige.

Vissa av stugorna ligger upp till flera timmars vandring till fots bor. I andra fall så kan man lätt och smidigt åka buss nästan fram till dörren.

Det är oftast en bra idé att ha med sig eget liggunderlag och sovsäck utifall att stugan är välbesökt eller saknar sovplats.

Du kan läsa mer om Sveriges Öppna Stugor och se ett besök till en av dem hos SvenskaBackpackers.se.

Visa hänsyn

Kom ihåg att visa hänsyn för andra som besöker eller skall besöka platsen. Det tar inte lång tid att städa upp efter sig och det blir mycket trevligare för alla som skall vistas där.

Stugorna är riktigt bra, framförallt för barnfamiljer med ansträngd ekonomi som vill ut och se vildmarken. Förhoppningsvis så är det ett koncept som får finnas kvar länge för det underlättar verkligen för den som vill resa inom Sverige.

Stugorna kan vara svåra att hitta ibland men det finns en bok som heter Stuglandet, i den har man sammanställt alla stugorna och deras platser så den kan vara köpvärd om man vill ut på stug-jakt.

Har du besökt någon av Sveriges Öppna Stugor? Kommentera gärna och berätta om din upplevelse!