Mongogoliet är ett stort land där det finns mycket att se, prova på, äta och mycket mer. Huvudstaden heter Ulaanbaatar och landet har cirka 3 miljoner invånare. Att besöka slätternas land är ibland lite som att resa tillbaka i tiden, här lever många fortfarande nomadiska liv.

Om du har bestämt dig för att resa till Mongoliet så kan du förbereda dig innan du åker.

Först och främst så bör du ju givetvis se till att du har ett giltigt visum men det är också viktigt att kolla upp vilka vaccin som kan vara bra att ta inför resan.

En annan sak som är bra att göra är att bekanta sig med hästar. Eftersom att man i Mongoliet rider väldigt mycket häst och det är en stor del av kulturen så är det inte omöjligt att du får chansen att prova på det.

Då är det möjligtvis lite roligare och enklare att komma in i det om man redan tränat lite hemma innan man åker. Vägarna är få i landet och inte välbyggda.

Tyvärr så lär det vara ont om tillgång till bland annat duschar utanför huvudstaden, något man kanske får förbereda sig mentalt på inför resan.

spacer avresa.se resor resa tips tricks flygbiljetter flyga

Lokala seder och etikett

I Mongoliet så är hattar väldigt personliga föremål. Det kan anses väldigt respektlöst att röra andras hattar och det är bra att känna till.

Inte heller ska man släcka en eldstad eller kasta in något i elden då det anses vara ohyfsat.

En annan lokal sed är att man inte skall visa handlederna för andra människor då det anses ofint.

Gåvor ska man alltid ta emot, det är oartigt att tacka nej även om du inte behöver gåvan.

Mat att testa

Maten är oftast enkel men den kan fortfarande vara väldigt god. Missa inte att prova Kumis, Tsuvian, Khuushuur, Khorkhog och Suutei Tsai.

Platser att se

Utöver den vackra och ibland tillsynes oändliga naturen så finns det ett par höjdpunkter att läsa mer om för att se om det är något som lockar:

  • Mönkhkhairkhan Mountain
  • Gandantegchinlen Monastery
  • Gobi Gurvansaikhan National Park
  • Tsambagarav Ulul National Park

Tack för att du läste inlägget! Trevlig resa!