Har du planer på att besöka Tysklands huvudstad och undrar vad som finns att göra där? Kika in dessa 13 saker att göra i Berlin och se om du hittar något för dig! Tipsen inkluderar sevärdheter som är gratis, bra för barn och bra för vuxna.

Berlin har mycket att erbjuda till alla slags resenärer. Tack vare sin unika historia och vackra arkitektur så finns det mycket att beskåda och uppleva. Prova mat från alla världens håll och kanter samtidigt som du strosar runt i en härlig stadsmiljö.

13 saker att göra i Berlin

  • 1 – 4 Gratis sevärdheter
  • 5 – 7 Sevärdheter för barn
  • 8 – 13 Sevärdigheter för vuxna
1 Gratis Konsert

Kulturforum, en byggnad som är en arkitektonisk upplevelse och huserar även symfoniorkestern Berlinerfilharmonikerna. På tisdagar klockan 13 är det en 40 till 50 minuters lång gratis lunchkonsert. Annars kan ståplatser ibland finnas för cirka 7 euro.

2 Brandenburger Tor

Ett av Berlins allra mest kända områden som idag varit landmärke för Berlin och Tyskland i mer än 200 år. Det byggdes av Carl Gotthard Langhans mellan 1788 till 1791. Sedan dess har torget sett två världskrig och kalla kriget och var under en tid avskiljaren mellan öst och väst. Besöker du det idag så får du se mycket liv och stim från lokala gatukonstnärer, turister och många cykeltaxis.

13 saker att göra i Berlin

3 Minnesplatsen för Berlinmuren

Att besöka Berlin utan att besöka Berlinmuren är nästan syndigt. Även om det inte finns mycket kvar av muren så går den fortfarande att se vid bland annat Potszdamer Platz. Åker man tunnelbana österut till East Side Gallery kan man se en längre bit av muren fylld av målningar. Runt om i Berlin finns det i gatstenen plattor som visar var Berlinmuren tidigare stod.

4 Topographie des Terrors

Det här är inget för dig som reser med barn eller känsliga personer. Utanför Topographie des Terror Dokumentationscenter så står en bit av Berlinmuren kvar och den visar upp ett smakprov på det hemska saker som skett.

Den ligger vid det tidigare SS- och Gestapo-huvudkvarteret. Där finner du en informativ blandning av fotografier, video och dokumentationer, som visar Nazisternas övertagande och deras brutala förföljelse av judar.

5 Onkel Philipp’s Spielzeugwerkstatt

Om du tror att du har sett stora leksaksbutiker förut, så kommer du nog ändå att bli överraskad. Här är leksakerna staplade från golv till tak i en leksaksbutik som även har en reparationsservice av leksaker. Gå på upptäcktsfärd i en minst sagt imponerande butik.

13 saker att göra i Berlin

6 Deutsches spionagemuseum

Ett spännande slags museum för spioner som slog upp dörrarna år 2015. Här kan du och barnen lära dig om all världens slags utrustning, olika hemligheter och mycket mer. Ni kan uppleva allt i egen takt eller med en professionell guide och rundvisning.

Utöver att lära er om hemliga uppdrag, kända spioner, hur spionage går till och mera så kan ni även prova olika roliga utmaningar.

7 AquaDom & Sealife Berlin

Fiskintresserade i familjen? Då har ni hamnat rätt för här är kan du se alla slags olika fiskar och undervattensäventyr. Efter en kort promenad på cirka fem minuter från Alexander Platz i riktningen mot Under Den Linden så finner man Aquadom & Sealife.

Det är inte bara centralt beläget utan det är även fyllt med akvarier med fiskar från hela världen. Missa verkligen inte hissen som går igenom världens största cylindriska akvarium där det bor över 1500 tropiska fiskar.

8 Berlins katedral

Du hittar den romersk-katolska katedralen vid Bebelplatz. Den har en vacker och väldigt karakteristisk kupol och är ett landmärke för Berlins stadsbild. Den invigdes år 1773 och är Berlins viktigaste protestantiska kyrka.

13 saker att göra i Berlin

9 DDR-Museum

Får du inte nog av historia? Då kanske du borde besöka DDR-museum i Berlin. Det är intressant och samtidigt roligt att kunna strosa runt bland föremål från forna Östberlin. Här får du en klar bild över hur livet kunde ha sett ut på den tiden.

Utöver att strosa runt så kan du känna på föremål. Varför inte testa hur det känns att köra en Trabant? Det var den enda slags bilen man kunde köpa på den tiden. Inträdet kostar vanligtvis 7 euro.

10 Kurfürstendamm

Shopping i sitt esse. En härlig sevärdhet är Kurfürstendamm men se till att hålla i plånboken om du gillar att shoppa. Det är nämligen ett paradis för den som gillar att shoppa exklusiva designmärken i stora modebutiker. Förutom en 3.5 kilometer lång boulevard fylld med shopping så kan du också besöka KaDeWe, Europas största varuhus.

11 Charlottenburg Slott

En gång i tiden ett slott, i dag ett museum. Charlottenburg slott är det största slottet i Berlin och huserar idag samlingar av franska konstnärer i fascinerande salar och salonger. När det byggdes så hette det Lietzenburg och skulle vara sommarhus åt Sophie Charlotte, kung Friedrich I af Pröjsen hustru. Hon dog år 1705 och då döpte han om det i hennes ära. Missa inte den vackra barockträdgården.

12 Berliner Fernsehturm

Ett ikoniskt TV-torn som inte är något för den höjdrädde. Det är 368 meter högt och du kan åka hiss ända upp till tornets kupol. Där bjuds du på en underbar utsikt över hela staden. Man kan även äta mat i restaurangen i tornet.

13 saker att göra i Berlin

13 Marknad i Kreuzberg

Området har blivit mer hippt genom åren men har behållit sina vackra gamla hus. Området bjuder på mångkultur då en tredjedel av befolkningen som bor där kommer från andra länder. På tisdagar och söndagar så kan man besöka Tuerkenmarkt i Maybachufer , en marknad med utbud från hela världen. Den är väldigt berömd och en populär sevärdhet bland stadens besökare.

Kampanjer på boende i Berlin (Annons)Besök berlin med secretescapes (Annons)

Nya medlemmar får 150 kr i krediter hos Secretescape att resa för. Hitta billiga paketerbjudanden med ett par enkla knapptryck! Tryck här för att läsa mer!


Det var 13 saker att göra i Berlin! Hoppas att tipsen kommer väl till hands! Gilla och dela gärna inlägget! Om du har frågor eller funderingar så kommentera gärna.