Resa till Grönland – upplev Arktis vildmark

Grönland är världens största ö och en av de minst befolkade platserna på planeten. En resa till Grönland är ett besök till en destination som verkligen sticker ut. Detta är en sådan plats som man borde ha på sin så kallade ”bucket list”.

Med sina enorma glaciärer, dramatiska bergslandskap och arktiska vildmark är Grönland ett resmål som passar för den äventyrslystna resenären. Men destinationen passar även dig som bara vill uppleva något unikt. Därför så lockar denna härliga plats årligen över 100 000 turister.

Men Grönland har också en rik kulturhistoria, med traditionell Inuit-kultur och ett unikt kök som erbjuder spännande smaker. Smaker som så klart framförallt kommer ifrån havet.

I det här inlägget kommer vi att utforska allt du behöver veta om att resa till Grönland.

En resa till Grönland
Klassiska hus på Grönland

Planera din resa till Grönland

Att planera en resa till Grönland kräver lite extra förberedelser. Men det är väl värt det för den unika upplevelsen att besöka denna avlägsna och vackra destination. Man brukar ju säga ”smakar det så kostar det”.

I denna sektion kommer vi att gå igenom bästa tidpunkten att besöka Grönland. Men också vilka dokument du behöver för att resa dit, samt de olika sätten att ta sig till ön.

Genom att ha all nödvändig information i förväg kan du säkerställa att din resa till Grönland blir så smidig och minnesvärd som möjligt. Sen så kan man ju alltid planera så gott man kan men saker händer ju ändå, det är en del av resandet.

Bästa tidpunkten att besöka Grönland – upplev ön i sin fulla prakt

Grönland är känt för sina extrema klimatförhållanden, och det är viktigt att välja rätt tidpunkt för din resa. Den bästa tiden att besöka Grönland är under sommarmånaderna. Det vill säga från juni till augusti, då temperaturen är mildare och dagarna är längre.

Midnattssol och norrsken

Under denna tid kan du njuta av midnattssolen, då solen aldrig går ner helt på himlen, och utforska Grönlands fantastiska landskap på vandringar eller båtturer. Om du vill se norrsken är vintersäsongen från november till februari den bästa tiden att besöka.

Lågsäsong på vintern

Om du ska på besök här under vintern så tänk på att det kan vara mycket kallt under denna tid. Det innebär att vissa aktiviteter kanske inte är tillgängliga på grund av isförhållandena. Så se till att välja den tidpunkt som passar dina intressen och behov bäst när du planerar din resa hit.

Islandskapet är iögonfallande vackert

Resa till Grönland – vilka dokument behöver du?

Innan du reser till Grönland behöver du ha dina dokument i ordning för att få komma in i landet. Som svensk medborgare behöver du ha ett giltigt pass. Men du behöver inte ansöka om visum om du planerar att stanna i Grönland i max upp till 90 dagar.

Om du är av annan nationalitet eller planerar att stanna längre än 90 dagar så bör du kontrollera vilka visumregler som gäller för din situation

Reseförsäkring

Förutom pass och visum så är det också vara bra att ha en reseförsäkring som täcker eventuella olyckor eller sjukdomar. Man vet ju aldrig vad för problem som kan uppstå under din resa. Se till att ta reda på alla nödvändiga dokument i god tid före din resa till Grönland för att undvika problem vid ankomsten.

Är du osäker på om du behöver teckna en extra reseförsäkring eller ej? Läs vårat inlägg om när du behöver ha en reseförsäkring.

Hur tar man sig till Grönland?

Att ta sig till Grönland är inte alltid lätt, men det finns flera sätt att göra det på. Det vanligaste sättet att resa till Grönland på är med flyg. Till exempel Air Greenland är det största flygbolaget på ön. Det har direktflyg från Köpenhamn och Reykjavik till Kangerlussuaq och Nuuk.

Inrikesflyg och kryssning

Om du vill ta dig till mindre orter på ön kan du ta en inrikesflygning med Air Greenland eller helikopter. Ett annat alternativ är att ta en kryssning till Grönland. Det är ett bra sätt att uppleva den spektakulära naturen och glaciärerna från havet. Kryssningar till Grönland avgår vanligtvis från Island, Kanada eller Europa. Det är inget för den som lätt blir sjösjuk!

Ta färjan till Grönland

Om du har tid och äventyrslust kan du också ta en färja från Danmark till Island och sedan fortsätta med flyg eller båt till Grönland. Men, oavsett vilket transportsätt du väljer för din resa till Grönland, se till att planera i förväg för att få den bästa möjliga upplevelsen.

Utsikt från färjan på väg till Grönland
Utsikt från färjan på väg till Grönland

Upplev naturen i Grönland

Grönland är känt för sin spektakulära och oförstörda natur, och det finns många sätt att uppleva den på. I den här sektionen kommer vi att titta på några av de bästa sätten att utforska Grönlands otroliga landskap.

Allt från att besöka de storslagna glaciärerna till att beundra de unika djurlivsarterna och vackra fjordarna. Oavsett om du är en äventyrare eller en naturälskare finns det något för alla på Grönland.

Vandra på Grönlands glaciärer

Att vandra på en glaciär är en av de mest spännande och minnesvärda upplevelserna du kan ha på Grönland. Landet har mer än 2 000 isglaciärer, inklusive den stora Inlandsglaciären. Det gör landet till en av de bästa platserna i världen för att vandra på glaciärer.

Glaciärer är väldigt mäktiga och kan verkligen röra sig med stor kraft. I denna video kan du se 5 olika väldigt stora glaciärer som kollapsar; det är en makalös syn:

Guidade turer

Det finns flera guidade turer tillgängliga som tar dig upp på glaciärerna. Det ger dig möjlighet att utforska dessa enorma ismassor. Du kan också besöka den berömda Ilulissat-isfjorden. Som är en UNESCO:s världsarvslista och en av de mest imponerande glaciärutsikterna i världen.

Njut men var försiktig

När du vandrar på en glaciär på Grönland kan du förvänta dig att se fantastiska isformationer, dalar och sprickor, och du kan uppleva den lugnande tystnaden som bara finns på en plats så långt borta från civilisationen. Men se till att du anlitar en kunnig guide och följer alla säkerhetsinstruktioner. Detta eftersom att glaciärerna kan vara farliga platser att vandra på om du inte vet vad du gör.

Utforska nationalparkerna på Grönland

Grönlands nationalparker är några av de mest orörda och avlägsna områdena i världen. De ger en fantastisk inblick i landets otroliga natur. Nationalparkerna täcker över 40 procent av landet vilket är helt fantastiskt. Det inkluderar Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq (Grönlands största nationalpark) och Ilulissat Isfjord. Som båda är på UNESCO:s världsarvslista.

Varierande fauna

Nationalparkerna är hem för en mängd olika djurarter, inklusive isbjörnar, valrossar, sälar och olika fåglar. Plus att du kan också se unika växtarter som bara finns på Grönland. En av de mest populära aktiviteterna i nationalparkerna är att vandra eller cykla genom vackra landskap. Det är ett fantastiskt sätt för att upptäcka alla de olika naturfenomen som finns där.

Lämna inga spår

Men det är viktigt att respektera parkens regler och riktlinjer. Lämna inte några spår efter dig själv. På så sätt hjälper du att bevara dessa fantastiska naturområden för framtida generationer.

Dykning i Grönlands arktiska vatten

Grönland är kanske inte det första stället du tänker på när det gäller dykning. Men landets arktiska vatten erbjuder en unik dykupplevelse som du lär älska. Du kan utforska isberg, grottor och vrak, och se en mängd olika marina liv som inte finns någon annanstans i världen.

Rätt utrustning är livsviktig

Vattnet är kallt, så det är viktigt att ha rätt utrustning och att vara väl förberedd för att dyka. Det finns flera dykoperatörer som erbjuder guidade turer. Plus att du kan även få möjlighet att dyka med valrossar eller se sälar på nära håll. Dykning i Grönland är en unik och minnesvärd upplevelse för alla äventyrslystna resenärer där ute.

En båttur utanför Grönland
En båttur utanför Grönland

Kulturupplevelser på Grönland

Men Grönland är, som du säkert redan vet, mer än bara en imponerande naturupplevelse. Landet har en rik kultur som sträcker sig långt tillbaka i tiden och som fortfarande är synlig i dagens samhälle. Kulturen på Grönland är unik och mångsidig, och det finns många sätt att uppleva den på när du besöker landet.

Besök byar och städer på Grönland

Att besöka byar och städer på Grönland är ett utmärkt sätt att uppleva landets kultur. Grönland har flera pittoreska byar och städer som ligger utspridda över hela landet. Dessa byar och städer bjuder på en unik inblick i den grönländska vardagen.

Ilulissat och Nuuk

En av de mest populära byarna är Ilulissat, som ligger vid Ilulissat Isfjord och är känd för sina imponerande isberg. En annan intressant plats att besöka är huvudstaden Nuuk. Det är den största staden på Grönland. Där du kan utforska landets historia och kultur på flera olika museer och utställningar.

Lär dig mer om Inuit-kulturen

Att lära sig mer om Inuit-kulturen är en viktig del av en resa till Grönland. Inuit-folket är den ursprungliga befolkningen på Grönland och deras kultur har en lång och rik historia. Ett bra sätt att uppleva och lära sig mer om Inuit-kulturen är att besöka något av de många kulturcentren som finns runt om på Grönland.

Kulturcenter bevarar och lär ut traditioner

Här kan du se traditionell dans och musik, prova på mat och hantverk och mycket mer. Du får även lära dig om Inuit-folkets historia, språk och traditioner. Ett annat sätt att uppleva Inuit-kulturen är att besöka en lokal by eller fiska tillsammans med en lokal fiskare. På så sätt kan du verkligen lära känna deras traditionella livsstil på ett genuint sätt.

Traditionell grönländsk mat

Grönländsk mat är en viktig del av landets kultur och tradition. På Grönland kan du prova på många olika traditionella rätter, inklusive sjöfågel, fisk, valkött och sälskött. Förutom att vara delikatesser har dessa rätter också en stor betydelse för Inuit-folket. Rätterna har varit en viktig del av deras kosthållning i århundraden.

Flera spännande maträtter

En populär maträtt är ”mattak”, som är valhud med fett och kött. Andra populära rätter inkluderar ”uaqqummiut” som är torkad fisk och ”kiviaq” som är sjöfågel som fermenterats i en sälhud. Om du vill prova på dessa traditionella rätter kan du besöka en lokal restaurang. Men du kan även delta i en matupplevelsetur som erbjuds på många platser runt om på Grönland.

Torkad fisk på Grönland
Fisk som hänger på tork

Praktisk information om resan till Grönland

Nu när du har läst om allt det spännande som Grönland har att erbjuda, är det dags att börja planera din resa. Här är några praktiska tips och information som kan vara till hjälp när du förbereder dig för din resa. Läs vidare för att få veta mer om vad du behöver ha i åtanke innan och under resans gång.

Boende på Grönland – hotell och vandrarhem

När det gäller boende på Grönland finns det flera alternativ att välja mellan, beroende på dina preferenser och budget. Det finns en del hotell och vandrarhem i de större städerna. Men i mindre byar kan det vara mer begränsat med boendemöjligheter.

Smartast att boka i förväg

De flesta hotell och vandrarhem på Grönland har hög standard och erbjuder bekväma rum med moderna bekvämligheter. Priserna kan variera beroende på säsong, plats och typ av boende. Så det är bäst att boka i förväg för att få det bästa priset och undvika att missa tillgängliga alternativ.

För mer tips om detta se vår artikel om att boka billiga boenden.

Aktiviteter på Grönland – vad ska du packa?

När du planerar din resa till Grönland är det viktigt att tänka på vilka aktiviteter du vill uppleva. På så sätt kan du lättare lista ut vad du ska packa. Beroende på säsong och plats kan temperaturen variera mycket på Grönland. Så det är viktigt att ha kläder för alla väderförhållanden.

Stark sol är viktig att ha i åtanke

Glöm inte att ta med solskyddsmedel, solglasögon och en mössa för att skydda dig mot solen och vindarna. Med rätt utrustning kan du njuta av alla de fantastiska aktiviteterna som Grönland har att erbjuda. Läs mer här på Avresa om att packa väskan.

Rejäla skor kan behövas

Om du planerar att vandra eller vandra på glaciärer är det viktigt att ha robusta vandringsskor och varma lagerkläder. Om du vill utforska vattnet genom kajakpaddling eller dykning, bör du ta med en våtdräkt och andra dykutrustning.

Ska du ut och vandra under ditt besök? Se Amy Halls video med tips om vad du bör packa:

Sammanfattning Resa till Grönland

Sammanfattningsvis är Grönland en fantastisk destination för den som söker en äventyrsfylld och oförglömlig resa.

Upplev den storslagna naturen genom att vandra på glaciärer, utforska nationalparkerna och dyka i det arktiska vattnet. Ta del av den rika kulturen genom att besöka byar och städer, lära dig mer om Inuit-kulturen och prova på den traditionella grönländska maten. Upplev allt det och mycket, mycket mer.

Med dessa tips är du väl förberedd för en fantastisk resa till Grönland! Ha en underbar resa!

Livet är till för att levas