Resa till Santorini – Upptäck paradiset i Egeiska havet

En resa till Santorini leder oftast till fler och fler resor till Santorini. Varje gång så upptäcker man något nytt att älska med denna underbara plats.

Santorini, också känd som Thira, är en av de mest populära destinationerna i Grekland. Belägen i Egeiska havet så lockar denna vulkaniska ö lockat besökare från hela världen. Mycket tack vare sin unika skönhet och sina spektakulära solnedgångar.

Resa till Santorini

Om du planerar att resa till Santorini, här är allt du behöver veta för att göra din resa oförglömlig.

När ska man åka till Santorini?

Den bästa tiden att besöka Santorini är från april till november. Under sommarmånaderna, juni till augusti, är det högsäsong och öns hotell och stränder kan vara fulla.

Om du vill undvika folkmassorna och samtidigt njuta av varma temperaturer, rekommenderas maj eller september. Under dessa månader är vädret fortfarande behagligt och resorna billigare.

Hur tar man sig till Santorini?

Den enklaste och mest bekväma sättet att ta sig till Santorini är med flyg. Flygplatserna i Aten och Thessaloniki erbjuder direktflyg till Santorini.

Alternativt kan du ta en färja från hamnen i Aten, Thessaloniki eller Kreta. Färjor är vanligtvis billigare än flyg och ger dig en möjlighet att se mer av de grekiska öarna.

Flygbolag som flyger från Sverige till Santorini

Det finns flera flygbolag som erbjuder flyg från Sverige till Santorini, men dessa flyg är vanligtvis inte direktflyg utan har vanligtvis en eller flera mellanlandningar. Nedan följer några exempel på flygbolag som trafikerar just den rutten

  • Aegean Airlines: Flyger från Stockholm Arlanda till Santorini via Aten.
  • Lufthansa: Flyger från Stockholm Arlanda till Santorini via München eller Frankfurt.
  • British Airways: Flyger från Stockholm Arlanda till Santorini via London Heathrow.
  • KLM: Flyger från Stockholm Arlanda till Santorini via Amsterdam.
  • Finnair: Flyger från Stockholm Arlanda till Santorini via Helsingfors.

Notera att detta inte är en heltäckande lista och att flyglinjer och tider kan ändras beroende på säsong och efterfrågan. Det är alltid bäst att söka efter aktuella flygalternativ via flygbolagens webbplatser eller resebyråer.

Pirret i magen innan avresan

Vart ska man bo på Santorini?

Santorini har många boendealternativ för alla typer av resenärer och budgetar. De flesta av öns hotell ligger längs klipporna som vetter mot Egeiska havet och erbjuder spektakulär utsikt över havet och solnedgången.

Om du vill uppleva Santorinis naturliga skönhet på nära håll, rekommenderas att bo på en av öns stränder som till exempel Perissa eller Kamari.

Populära hotell på Santorini

Här är 5 hotell som många resenärer brukar uppskatta att bo på när dom besöker underbara Santorini:

  • Andronis Boutique Hotel – Andronis ligger mitt i hjärtat av den lilla byn Oía, på den nordvästra spetsen av Santorini, bland traditionella vitkalkade hus och blå kupoltak som kantar landskapet.
  • NOŪS Santorini – I den charmiga byn Mesaria ligger Nous, en fantastisk tillflyktsort med vacker arkitektur och design som har den perfekta balansen mellan ett avskilt gömställe och en livlig bas för äventyr
  • Magma Resort Santorini – Bland de vulkaniska vinrankorna på en sluttning nära Vourvoulos ligger denna nya resort av Unbound Collection by Hyatt. Platsen är mer avlägset belägen än andra, men den fridfulla miljön och utsikten över Egeiska havet ger en känsla av lugn och ro.
  • Perivolas – Det här är hotellet som fick mig att falla för Santorini. Och det är det som får mig att komma tillbaka. Medan resten av ön ibland kan kännas överkörd, är allting här diskret, lugnt och nästan övernaturligt lugnt.
  • The Vasilicos – Vasilicos är ett av de få Santorini-hotell som inte har en policy om att endast vuxna ska få vistas på hotellet, vilket gör det till ett utmärkt familjehotell i Grekland, särskilt för äldre barn.

Vi har också skrivit om hur man kan boka hotell så billigt som möjligt, så att man får mer pengar att spendera under resans gång.

Bo på hotell

Vad ska man göra på Santorini?

Santorini har många sevärdheter och aktiviteter att erbjuda. En av de mest populära aktiviteterna är att se solnedgången från byn Oia. Detta är en av de mest ikoniska vyerna på Santorini och är en erfarenhet du inte vill missa.

Andra populära aktiviteter inkluderar vandring längs kraterns kant, besöka vulkaniska stränder, prova lokala rätter som fava (en puré gjord av gula ärtor) och promenera runt i de pittoreska byarna som är utspridda över ön.

Greklands mat och dryck är något som man inte heller får missa.

Video om att resa till Santorini

Sammanfattningsvis så kan man utan tvekan säga att Santorini är en av de mest spektakulära platserna att besöka i Grekland.

Med sitt klara turkosa vatten, vulkaniska stränder och utsikt som tar andan ur en, är det ingen överraskning att den har blivit en av de mest populära turistdestinationerna i världen.

Visst är det vackert men hur mycket kostar det att resa dit? Den frågan besvarar denna YT-video på ett bra sätt:

Livet är till för att levas