Undvika magsjuka på resan

Att undvika magsjuka på resan är lättare på vissa ställen än andra. Men kort och gott så kan man säga att man kommer väldigt, väldigt långt genom att hålla god hygien.

Matförgiftning kan vara ett stort problem när du reser, eftersom okända maträtter och metoder för livsmedelshantering kan öka risken för att bli sjuk. Blir det sig riktigt illa kan du kanske behöva nyttja din reseförsäkring för hjälp på sjukhus.

Här är några tips på hur du kan minimera risken för att få matförgiftning när du reser.

Undersök livsmedelssäkerheten

Innan du reser bör du forska lite kring det lokala köket och eventuella kända problem med maten i området. Detta kan hjälpa dig att fatta välgrundade beslut om var du ska äta och vad du ska undvika. Hotell med sådana problem avslöjas ofta av sina recensioner.

Välj klokt

När du väljer en restaurang, välj en som verkar ha höga krav på renlighet och metoder för livsmedelshantering. Undvik gatuförsäljare eller restauranger som inte verkar välskötta.

Tillagat är säkrare

När det är möjligt ska du välja tillagade livsmedel framför råa eller otillräckligt tillagade alternativ, eftersom tillagning kan bidra till att döda skadliga bakterier.

Undvik is för att undvika magsjuka

I vissa länder är det vatten som används för att göra is kanske inte säkert att dricka, så undvik att använda is i drycker eller äta råa livsmedel som kan ha sköljts i osäkert vatten.

Uppför dig med god hygien

Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, särskilt innan du äter, och undvik att röra ansiktet eller munnen när du äter.

Var försiktig med mejeriprodukter

I vissa länder är mejeriprodukter kanske inte pastöriserade, så var försiktig när du äter mejeriprodukter som ost och mjölk.

Packa med handdesinfektionsmedel

Tänk på att packa med handdesinfektionsmedel eller våtservetter som du kan använda när tvål och vatten inte är lättillgängligt.

Här tipsar TV4 om hur du kan undvika magsjuka:

Lugnt och stillsamt

Om du åker på magsjuka

Matförgiftning kan förstöra en resa och göra dig sjuk och obekväm. Om du misstänker att du har fått matförgiftning på resan finns här några åtgärder du kan vidta för att hantera dina symtom och återhämta dig så snabbt som möjligt:

Håll dig vätskeklar

Drick mycket vatten för att hjälpa till att spola ut gifterna och undvika uttorkning. Undvik drycker med koffein eller alkohol, eftersom de kan torka ut dig ytterligare.

Vila

Få mycket vila för att hjälpa kroppen att återhämta sig och bekämpa infektionen.

Receptfria medel

Receptfria medel som t.ex. läkemedel mot diarré och smärtstillande medel kan hjälpa till att hantera symtomen och ge lindring.

Sök läkarvård

Om dina symtom är allvarliga eller inte förbättras ska du söka läkarvård så snart som möjligt. Detta är särskilt viktigt om du har ett försvagat immunförsvar, är gravid eller har underliggande hälsotillstånd. Har du en reseförsäkring så be om tips där.

Anmäl sjukdomen

Om du tror att din matförgiftning är relaterad till ett visst livsmedel eller en viss restaurang, anmäl den till den lokala hälsovårdsmyndigheten för att förhindra att andra blir sjuka.

Förhoppningsvis så kan du undvika magsjuka på resan men nu vet du också hur du kan hantera det om du har otur.

Livet är till för att levas