Weekendresa till Tallinn – Vad finns det att se?

Planerar du eller funderar du på en weekendresa till Tallinn? Läs det här inlägget så får du tips och idéer kring vad du kan göra där.

Tallinn har en rik historia

Tallinn är en stad i Europa som är rik på historia med massor att se! Det finns många historiska sevärdheter att upptäcka när du ska besöka staden. En weekendresa till Tallinn kan förgyllas med ett eller flera intressanta besök till dessa häftiga platser.

Toompea slott

På Toompea slott kan man beundra den storslagna utsikten över staden och Östersjön. Plus att man kan besöka det estniska parlamentet som har sitt säte där. Alexander Nevsky-katedralen är också en imponerande byggnad som är känd för sin rysk-ortodoxa arkitektur och ikoniska kupoler.

Kiek in de Kök-tornet

Andra historiska sevärdheter som man kan besöka i Tallinn inkluderar Kiek in de Kök-tornet. Det är en del av stadsmuren och som erbjuder en fascinerande inblick i stadens försvarshistoria. St. Olavs kyrka är också värd att besöka. Det var en gång i tiden den högsta byggnaden i Europa och den är känd för sin gotiska arkitektur och imponerande spiror.

Beundra medeltida arkitektur

En av de mest kända platserna är den gamla stadsdelen, som är med på UNESCO:s världsarvslista. Här kan man vandra längs kullerstensgatorna och beundra den välbevarade medeltida arkitekturen. Bland annat i form av den ikoniska Tallinns domkyrka, Toompea slott och Alexander Nevsky-katedralen.

Weekendresa till Tallinn

Kulturella evenemang

Här kan man försöka pricka in ett av flera kulturella evenemang som äger rum under året. Varför inte kombinera weekendresan med ett häftigt evenemang?

Tallinn Music Week

Ett av de mest välkända evenemangen är Tallinn Music Week. Det är en musikfestival som vanligtvis hålls i april varje år. Festivalen lockar musikfans från hela Europa, och erbjuder ett brett utbud av genrer, från indiepop till elektronisk musik.

Tallinn Black Nights Film Festival

Tallinn Black Nights Film Festival är en annan stor kulturell händelse som äger rum i staden varje år i november. Festivalen är en av de största i sitt slag i norra Europa och visar en imponerande samling av filmer från hela världen. Evenemanget lockar besökare från hela världen, och ger en spännande möjlighet att utforska stadens kulturella scen och möta andra filmskapare och filmälskare.

Tallinn Christmas Market

Tallinn Christmas Market är också ett populärt evenemang som äger rum under december månad. Marknaden är känt för sin vackra julbelysning och sin varma och mysiga stämning. Besökare kan njuta av lokala delikatesser och hantverk, och ta del av kulturella evenemang som julkonserter och julparader.

Tallinn Old Town Days

Andra kulturella evenemang som man kan besöka i Tallinn inkluderar Tallinn Old Town Days. Det är en festival som firar stadens historia och kultur, och Baltiska Dansfestivalen. Festivalen är en viktig händelse för de som är intresserade av dans och scenkonst.

Se mer av Tallinn Old Town Days i denna mysiga YT-video eller filma din egen på din weekendresa till Tallinn:

Mat och dryck i Tallinn

Tallinn är en stad som är känd för sin rika mat- och dryckeskultur. En weekendresa hit borde innebära flera nya smakupplevelser. Fast det går så klart också bra att förlita sig på gamla favoriter.

Lokala specialiteter

En av de mest populära rätterna är den estniska ärtsoppan, som serveras med rökt fläsk och bröd. Andra lokala specialiteter inkluderar marinerade sill. Det är en populär förrätt, och svamp- och köttsoppa, som är en värmande favorit under de kallare månaderna.

Brett utbud av restauranger

Staden har också ett brett utbud av restauranger som serverar mat från olika delar av världen. Den gamla stadsdelen är en populär destination för dem som vill prova på estniska rätter. Men det finns också många internationella restauranger att välja mellan, inklusive italienska, kinesiska och indiska rätter.

För att varva ätandet med motion så kan du planera in en utomhusaktivitet på din weekendresa.

Många sötsaker

För den som gillar sötsaker så finns det också mycket gott att upptäcka här. Det finns många konditorier och kaféer som serverar lokala specialiteter som marängtårta och vaniljhjärtan. Choklad- och karamellaffärer är också populära.

Och man kan prova på lokalt tillverkade sötsaker som karameller med havssalt och mjuk choklad med kryddiga toner. Så gör plats i magen för allt det goda som du vill hinna testa på din weekendresa till Tallinn.

Stort utbud av pubar och barer

När det kommer till drycker så är öl och vodka populära i Estland. Tallinn har flera ölbarer och pubar som serverar lokalproducerat öl, som Saku och A. Le Coq. Estnisk vodka, som kallas Vana Tallinn, är också en populär dryck som serveras på många barer och restauranger.

Läs mer om mat & dryck i olika länder.

Stort utbud av pubar och barer i Tallinn

Shopping i Tallinn?

Man kanske inte tror det vid en första anblick. Men Tallinn är en stad som är känd för sin shopping. Och det finns många olika områden där man kan shoppa och upptäcka lokala butiker och varumärken.

Viru Keskus

En av de mest populära platserna för shopping är Viru Keskus, ett stort köpcentrum som ligger centralt i staden. Här hittar man allt från kläder och skor till elektronik och kosmetika.

Den gamla stadsdelen är också en populär destination för shopping. Med sina smala kullerstensgator och små butiker som säljer allt från handgjorda keramikprodukter till lokalt tillverkade kläder och accessoarer. Det finns också många butiker som säljer souvenirer och presentartiklar. Som är perfekta att ta med sig hem som minnen från resan.

Balti Jaam Market

En annan populär destination för shopping i Tallinn är Balti Jaam Market, en stor marknad som ligger nära stadens centralstation. Här kan man hitta allt från färsk frukt och grönsaker till kläder, antikviteter och andra unika varor.

Kalamaja

För den som är intresserad av konst och design så är Kalamaja ett område som är väl värt ett besök. Här finns det många små butiker och gallerier som säljer lokalt producerade designprodukter och konstverk.

För att lära dig mer om Kalamaja kan du kika in denna video:

Utflykter i närheten av Tallinn

Tallinn ligger i ett vackert område med mycket att se och uppleva i närheten. En kort bil- eller bussresa från staden finns det flera platser som är väl värda ett besök.

Lahemaa nationalpark

En av de populäraste utflykterna från Tallinn är besöket till Lahemaa nationalpark. Här kan man upptäcka vackra landskap och vilda djur, som älgar och rävar. Det finns också flera historiska platser att besöka, som Palmse herrgård och Sagadi herrgård, som båda erbjuder guidade turer.

Klosterruinen i Padise

En annan populär utflykt från Tallinn är att besöka klosterruinen i Padise. Klostret grundades på 1200-talet och var en av de största byggnaderna i regionen på den tiden. Idag är klostret en populär turistattraktion, med sin vackra arkitektur och pittoreska omgivningar.

Paldiski

För den som vill uppleva kusten så är besöket till Paldiski en populär destination. Här kan man upptäcka den gamla sovjetiska flottbasen och besöka de omgivande klipporna och grottorna. Det finns också flera vandringsleder i området, där man kan uppleva den vackra naturen och se ut över havet.

Saaremaa

En annan populär utflykt är besöket till Saaremaa, som är Estlands största ö. Här finns det många historiska platser att upptäcka. Inklusive Kuressaare borg, som är en av de bäst bevarade borgarna i Estland. Ön är också känd för sin vackra natur och sina långa sandstränder.

Det finns mycket att se och att göra i Tallinn

Vi hoppas att inlägget kommer dig väl till hands när du ska planera din weekendresa till Tallinn! Vill du läsa om fler länder att besöka för weekendresor i Europa? Tryck här!

Livet är till för att levas